Isolatie biogastanks

Tanks (of silo’s) met biogas zijn van boven afgesloten, geurloos en isoleren biogasinstallatiesworden continu op temperatuur gehouden en geroerd. Voor mestvergisting in de tanks liggen de optimale procestemperaturen boven de omgevingstemperatuur, terwijl tegelijkertijd bij het gistingsproces warmte ontstaat. Het is van belang om het wegstromen van warmte uit de tanks te voorkomen, omdat zo efficiënt een optimale procestemperatuur kan worden gerealiseerd. De buitenwand van de ronde fermenteerder moet daarom geïsoleerd worden, om zo de temperatuur binnenin constant te houden. Daarnaast is hoogwaardig isolatiemateriaal voor de biogastanks van belang om de uitstoot van CO2 terug te dringen, dat de belangrijkste oorzaak van het broeikaseffect is. Hallen en Stallen Isolatie past het kwalitatieve isolatieschuim Isofekt®PLUS  toe.

Biogastank isoleren met spuitschuim voor ideale vergisting

Isofekt®PLUS is spuitschuim dat perfect geschikt is voor een biogastank. Het vergistingsproces in de tank vindt veelal plaats bij temperaturen tussen de 35 en 55 °C. De temperatuur is afhankelijk van het soort vergisting: psychrofiel, mesofiel of thermofiel. Bij hogere temperaturen verloopt het vergistingsproces sneller, waardoor er meer biogas in een kortere tijd vrijkomt. Ook moet er dan meer warmte worden toegevoerd. In Nederland werken de meeste vergistingsinstallaties in de mesofiele zone, met gemiddelde vergistingstemperaturen tussen de 20 en 45 °C.

De maximale temperatuur waarbij Isofekt®PLUS als thermische isolatie kan worden gebruikt is maar liefst 100 graden. Dit ligt dus flink hoger dan de vergistingstemperaturen. Isofekt®PLUS heeft een gesloten celstructuur die vrijwel geen vloeibare waterdruppels absorbeert en is hiermee een perfect isolatiemateriaal voor een biogastank.

Aanbrengen van isolatie op de biogastank

De Isofekt®PLUS isolatie wordt door Hallen en Stallen Isolatie Biogassilonaadloos en ter plaatse aangebracht op de ronde buitenkant. Dit is een groot voordeel ten opzichte van gewone isolatieplaten, die niet goed op het ronde oppervlak kunnen worden aangebracht. Zo ontsnapt er geen warmte uit de biogastanks. De isolatie wordt beschermd met een reflectielaag of een extra buitenwand. Mocht er om bepaalde redenen gekozen worden voor binnenisolatie, dan moet er eerst een waterdampwerende binnenlaag worden aangebracht. Binnenisolatie met Isofekt®PLUS biedt geen chemische bescherming van het beton tegen agressieve stoffen uit het mestvocht. De oplossing is om onze coating te gebruiken die wel chemisch resistent is.

Isolatie ook geschikt voor moeilijk bereikbare tanks

Ook gedeeltelijk of volledig ondergrondse tanks kunnen worden voorzien van een isolatielaag. De laag dient dan afgeschermd  worden met een simpele landbouwplastic. Het isolatieschuim heeft een minimale vochtopname, is drukvast, heeft de beste levensduur en rot niet. Het schuim biedt hoogstaande thermische isolatie en heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Onze specialisatie

Hallen en Stallen Isolatie is gespecialiseerd in het isoleren van gebouwen en objecten binnen de agrarische sector. Benieuwd naar de mogelijkheden van isolatie binnen uw bedrijf? Neem contact met ons op! Wij zullen dan een afspraak met u inplannen. Eén van onze adviseurs kan u vervolgens op locatie informeren over alle opties.

Biogasisolatie in één keer goed

H&S Isolatie is gespecialiseerd in het isoleren van biogastanks. Na-isolatie is hard nodig; in het verleden zijn er verkeerde keuzes gemaakt waardoor er nu veel warmte vanuit de tanks verloren gaat. Hieronder ziet u een voorbeeld van foutief aangebrachte isolatie. Vraag gerust advies bij ons aan voor het isoleren van uw biogastank. Wij komen graag langs om samen met u te bekijken hoe de nieuwe isolatie aangebracht kan worden.