Paardenstal

Omdat het klimaat in paardenstallen een directe invloed heeft op de gezondheid, de prestaties en het gedrag van de dieren, is het van groot belang dat dit klimaat optimaal en constant is. Er zijn meerdere factoren die meespelen voor het klimaat, waarvan temperatuur de belangrijkste is. De temperatuur kan goed gereguleerd worden door de stal goed te isoleren en daarnaast ook op juiste wijze te ventileren. Het is voor paarden niet snel te koud, maar een te lage temperatuur is niet goed, net als een hoge. Door te isoleren zal de stal in de zomer lekker koel zijn en in de winter op een fijne temperatuur omdat er geen warmte (via het dak) kan verdwijnen. Naast temperatuur speelt luchtvochtigheid mee bij het stalklimaat. Ook dit aspect kan geregeld worden met isolatie. Isolatie gaat namelijk condensatie tegen. Als er veel condensatie is, zal de lucht vochtiger zijn. Vochtige lucht is ideaal voor ziektekiemen en leidt ertoe dat paarden hun warmte slecht kwijt kunnen. Dat moet dus vermeden worden.  Ook ventilatie zorgt ervoor dat vocht uit de stal verdwijnt. Daarnaast is een te droge lucht ook niet goed; dat kan voor irritatie van de slijmvliezen van de paarden zorgen. Door te isoleren, kan een optimale luchtvochtigheid bereikt worden. Voor paarden ligt die tussen de 60 % en 80 %. Ook ventilatie is van groot belang. Ventilatie zorgt ervoor dat paarden voldoende verse lucht hebben en daarnaast dat geuren, ammoniak en het genoemde vocht verdwijnen.

Om u zo optimaal mogelijk te kunnen informeren, hebben wij bij het schrijven van deze tekst hulp gehad van Manege Veendam.

Onze specialisatie

 

Hallen en Stallen Isolatie is gespecialiseerd in het isoleren van gebouwen en objecten binnen de agrarische sector. Benieuwd naar de mogelijkheden van isolatie binnen uw bedrijf? Neem contact met ons op! Wij zullen dan een afspraak met u inplannen. Eén van onze adviseurs kan u vervolgens op locatie informeren over alle opties.