Bewaarplaatsisolatie

Een bewaarplaats voor agrarische producten, zoals uien, aardappelen, appels en andere fruit, vraagt om hoge en specifieke bewaarcondities om de kwaliteit van de producten te waarborgen. Uien bijvoorbeeld blijven het langst goed wanneer zij bewaard worden in een temperatuurzone tussen de 12 en 16 graden, maar broccoli moet juist weer veel kouder bewaard worden (in een temperatuurzone van 0 tot 1 oC). In elk geval mag er nooit condensatie optreden en moet er sprake zijn van een luchtdichte isolatie. Balans tussen de temperatuur, vochtigheid en omgevingslucht is van groot belang. Zo worden ziektes en verrotting voorkomen. Die balans wordt bereikt met een goede isolatie.

Lees hier meer over het isoleren van schuren.

Het isoleren van bewaarplaatsen

Een (PUR) isolatie zorgt ervoor dat het binnenklimaat optimaal is en een constante temperatuur heeft. Hoe constanter de temperatuur is, hoe minder schommelingen er optreden. Dat zorgt er voor dat de houdbaarheid van de producten verlengd wordt. Groente en fruit zijn namelijk erg gevoelig voor temperatuurverschillen (en vochtschommelingen). Een optimale klimaatbeheersing is essentieel. Daarnaast is een goede ventilatie erg belangrijk. Met een goede isolatie en ventilatie kan er tegen minder energiekosten een betere productkwaliteit in een bewaarplaats of schuur gewaarborgd worden. Dit is bijvoorbeeld het geval in aardappelschuren, uienbewaarplaatsen en schuren waarin diverse andere groentes en fruit worden opgeslagen.

Klik op de foto’s voor een grotere weergave